Koeling

Het koelen van de ruimte naar een door de gebruiker ingestelde waarde. Koeling wordt vaak door de ventilatielucht ingebracht. Maar ook vloer-, wand- en plafondkoelingsystemen worden tegenwoordig vaker toegepast. Ook zijn er gecombineerde koudemiddelgevoerde systemen die met één systeem kunnen verwarmen en koelen. Met betrekking tot koeling is het van belang dat de installatie energiezuinig is, stil in gebruik en stijlvol past in uw bedrijfsruimte. 

De laatste jaren neemt het gebruik van koeling fors toe door de behoefte aan extra comfort en door de hoge isolatiegraad in moderne gebouwen. Dit heeft vaak een sterke invloed op de elektrotechnische aansluitingen en het energieverbruik van het pand. Warmte- en koudeopslag, warmtepompsystemen en adiabatische koelsystemen zijn mogelijkheden om de koellast van gebouwen vele malen efficiënter op te wekken. Wij adviseren u graag over de mogelijke systemen op dit gebied.

Airconditioning

Airconditioning is tegenwoordig ook in Nederland niet meer weg te denken. Nu airconditioning in vele auto's en kantoren wordt toegepast, merken we pas hoeveel invloed de temperatuur heeft op ons gevoel van welzijn. Zowel de mens, zijn omgeving als de lucht heeft invloed op de temperatuur.
Die temperatuur is mede bepalend voor de prestaties die we leveren. Door een verbetering van de isolatie, het toepassen van meer glas en een beperkte ventilatie, kan de zon de temperatuur van gebouwen flink opdrijven. iet alleen brengt zonlicht warmte binnen, ook mensen en machines kunnen een ruimte aanzienlijk verwarmen. De warmteafgifte van een mens is ongeveer 120 watt (Vergelijkbaar met de warmteafgifte van drie gloeilampen van 40 watt). Ook computers, printers en lampen produceren warmte. Kwaliteits airconditioning brengt de temperatuur en luchtvochtigheid naar een niveau waarbij ieder mens zich prettig voelt.

De ideale temperatuur ligt rond de 20°C. De ideale luchtvochtigheid ligt rond de 40%. Airconditioning wordt dus niet alleen toegepast om te koelen, maar kan de lucht ook ontvochtigen en uitgevoerd met een warmtepomp is de installatie in staat om de ruimte te verwarmen. Uitgevoerd met een inverter kan 20 tot 30% worden bespaard op de energiekosten. Airconditioning creëert de meest ideale atmosfeer, vrij van tochtverschijnselen en geluidsoverlast.

Ondanks de splitsystemen bleek er in sommige gevallen behoefte te bestaan aan een systeem dat het mogelijk maakte om meerdere ruimtes (on)gelijktijdig te koelen zonder gebruik te moeten maken van meerdere buitenunits. Denk daarbij aan de situatie dat er overdag veel koeling nodig is in de woonkamer en praktijkruimte of studeerkamer, en ‘s avonds in één, twee of drie slaapkamers! En dat alles met één buitenunit, wat natuurlijk een aanzienlijke besparing oplevert in in ruimte en een hoog rendement.

Airconditioning is een vorm van klimaatregeling waarbij de temperatuur beïnvloed wordt door de regulatie van lucht in een binnenruimte. Airconditioning duidt ook de apparatuur aan die gebruikt wordt voor het reguleren. Andere benamingen zijn: airco, luchtregelaar, klimaatregelaar, klimaatregeling of comfortkoeling. Met het apparaat / de installatie kan de binnentemperatuur en luchtvochtigheid op een aangenamer niveau gehouden worden dan de buitentemperatuur.

Airconditioning is een van de meest eenvoudige manieren om de lucht in binnenruimtes te reguleren waarbij de temperatuur en de luchtvochtigheid op een aangenaam niveau wordt gehouden, terwijl het buiten onaangenaam warm (of koud) is. Naar wens kan gekozen worden voor een systeem dat de lucht zuivert met behulp van een filtersysteem. Bos heeft jarenlange ervaring met het plaatsen van airconditionings voor zowel kleine ruimtes als zeer grote ruimtes. Bij elk advies zullen uw wensen centraal staan. De mogelijkheden voor airconditioning zijn enorm. Zo kan er gekozen worden voor een split systeem, multi split systeem of VRV/VRF systeem.

Split systemen

Een split systeem is voor het koelen of verwarmen van één ruimte. Een split systeem bestaat uit een binnen- en buitendeel die met twee dunne koelleidingen met elkaar zijn verbonden. Split systemen worden veelal gebruikt in werkkamers en kantoren en leveren maximale prestaties. Een split systeem is leverbaar in vele modellen. Afhankelijk van uw wensen bepalen we samen welk model het meest effectief is.

Multi Split systemen

Multi split systemen zijn ideaal als er meerdere ruimtes gekoeld of verwarmd moeten worden. Een multi split systeem bestaat uit meerdere binnendelen aangesloten op één buitenunit. Dit werkt energiezuiniger en dus kostenbesparend. Een bijkomend voordeel is dat een multi split systeem esthetisch vaak een mooiere oplossing is. Afhankelijk van uw wensen kunnen wij systemen bieden van twee tot wel zes binnendelen op één buitenunit.

VRV/VRF systemen

Een VRV/VRF-systeem is een compleet klimaatsysteem voor koelen en/of verwarmen. De werking berust op het principe dat de hoeveelheid koudemiddel en daarmee de -capaciteit, binnen het systeem kan variëren. Een VRV/VRF-systeem bestaat uit een of meerdere buitenunits en meerdere binnenunits. Een VRV/VRF-systeem is een kwalitatief hoogwaardige installatie die individueel per ruimte te regelen is. Dit geeft een hoog comfort in combinatie met een laag -energieverbruik.

Verwarming, koeling, ventilatie, bevochtiging en ontvochtiging dienen zorgvuldig op elkaar te worden afgestemd, om zodoende een klimaat te scheppen waarin het goed werken of wonen is. Bos heeft die know-how in huis, adviseert u en levert u de juiste installaties. Klimaatbeheersing vereist totaalsystemen, die toegespitst zijn op iedere bedrijfssituatie. Uiteraard vormt het kostenaspect een essentieel onderdeel in deze afweging.

Neem direct contact op Met een ervaren installateur

Contact opnemen